kop
plaatje 1
plaatje 2
plaatje 3
plaatje 4
plaatje 5
plaatje 6
plaatje 7
plaatje 8
plaatje 9
plaatje 10
nu te zien
binnen kort te zien
wie zijn wij
contact
contact

Tabaksvergunning?

Nee, in De Stoker wordt niet gerookt. Wel gestookt. In 1991 werd een tabakszaak in de Witte de Withstraat omgebouwd tot keramiekatelier met in het souterrain grote en kleine keramiekovens. Omdat het bordje stookvergunning nog op de deur hing – het hangt er nog steeds – was de naam van de galerie/ateliers snel gevonden.

Tegenwoordig

Op dit moment wordt Stichting De Stoker vertegenwoordigd door een collectief van vier kunstenaars uit diverse disciplines. Zij werken en exposeren hier: Bastiaan Meijer (insectenhuisjes.nl), Jeannette van Brummelen (gebrummel.nl), Maroesja Lacunes (maroesja-lacunes.nl) en Saskia Lensink (saskialensink.com).
Elk van hen heeft een eigen atelier en samen beheren ze de galerie, waar zij ook kunstenaars van buiten gelegenheid bieden te komen exposeren. Iedere vier of vijf weken is er een nieuwe tentoonstelling in de galerie. Exposanten kunnen zich hiervoor aanmelden. De Stoker staat open voor leuke ideeën die in de galerieruimte (20 m2) plaats kunnen vinden tegen een geringe vergoeding.

Tuin

Onderdeel van het complex is de mooie tuin, waar bezoekers zich laten verrassen door deze groene oase te midden van de stadsdrukte. Dat kan tijdens de openingsuren of tijdens de jaarlijkse Open-Tuinen-West-dagen.

Geschiedenis

Sinds de oprichting van De Stoker in 1991 hebben de keramisten door de jaren heen plaats gemaakt voor een keur aan kunstenaars. Bastiaan Meijer, een van de oprichters van weleer is de laatst overgebleven keramist. Houtbewerkers, een viltmaker, een restaurator, een illustrator, schilders, een hippe-brillen-maker, beeldhouwers, een costumière, een multimedia kunstenaar en een schrijver vestigden zich in de voortdurend omgebouwde en opschuivende ateliers.
Intussen trok De Stoker in de omgeving steeds meer ateliers en galeries aan. Alle bestaand uit voormalige winkelpanden waar nu kunstenaars aan het werk zijn.

Bijzondere exposities en projecten

Behalve exposities werden heel wat bijzondere projecten georganiseerd, soms in samenwerking met galeries, een restaurant en ateliers in de buurt. Een greep daaruit:
Door het Oog van de Reiniging Expositie van foto’s van de stadsdeelreinigers (2004)
Eten bij de Kunstenaar Kunstig gedekte tafel in galerie en diners in december (2005 + 2006)
Art & Dinerwalk Een eetfestijn met andere galeries en restaurants in de straat (2007 + 2008)
Portretmaand in De Stoker Modelschilderen in Maroesja's atelier verhuist jaarlijks een maand lang naar de galerie (2008 t/m 2014)
Geheime Tuinenroute Langs de grote verborgen tuinen in de Chassébuurt (2008)
365 dagen lang Jeannette toont 365 kunstwerkjes, gemaakt in het afgelopen jaar (2010)
20 Jaar De Stoker 120 deelnemers exposeren kunstwerken van 20 x 20 x 20 cm (2011)
Het Insecten(huisjes)museum 14 kunstenaars laten zich inspireren door insectenhuisjes (2012)
Beeldenroute Witte de Withstraat Alle ateliers en galeries tonen beelden en op het Witte de Withplein verrijst een 10 meter hoog afvalkunstwerk (2014)
Tekenmarathon Drie schilders tekenen op grote vellen papier stadsafbeeldingen van Haarlem en Amsterdam (2017)
Groen Amsterdam Met 36 schilderijen van 40 x 40 cm toont Saskia verschillende groene plekken van Amsterdam (2019)
Kroonjaar Viering van het 30-jarig bestaan van De Stoker (2021)

lijn